Kanal Tedavisi
Çürük veya enfekte dişlerin onarımı için yapılan kanal tedavisi ağız ve diş sağlığı hizmetleri kapsamında sıklıkla uygulanan bir işlemdir. Diş içerisinde yer alan kök kanalının içindeki yumuşak doku (pulpa), canlılığını kaybeder ya da enfekte olursa dayanılmaz ağrılara neden olabilir. Dişin içerisindeki bu damar ve sinir ağının çıkarılması ve içerisinin temizlenmesi hizmeti olarak bilinen kanal tedavisi pek çok hastanın ortak şikâyeti olan diş ağrısı problemini ortadan kaldırır. Açılan boşluğun doldurulmasıyla birlikte tekrar oluşabilecek bir enfeksiyonun önüne geçilir.
Kanal Tedavisinin Önemi
Özellikle diş çürüklerinin derinleşmemesi için kanal tedavisinin yapılması gerekir. Aksi durumda diş kaybı ve ciddi enfeksiyonlar gelişebilir. Kanal tedavisinde diş sinirinin çıkarılması, şiddetli ağrının ve enfeksiyonun önüne geçmek için gerekli olan bir işlemdir.
Kanal Tedavisi Nedenleri
Kanal tedavisinin yapılmasının temel nedeni hastaların dişinde oluşan derin çürükler, kırılma veya çatlaklardır. Dişin sinir dokusunun hasar görmesi ve kök kanalı içerisinde bakteri oluşumu kanal tedavisi yapılmasını gerektirir. Tedavisi geciktirilmiş dişlerin içindeki enfeksiyon kök ucundan çıkıp apse oluşumuna neden olur. İltihap dolu kesecikler olarak tanımlanan apseneler belirgin düzeyde ağrı problemi ve şişliğe neden olabilir. Hastalar genellikle bu durumun bir sonucu olarak diş muayenesine gitmektedir. Ağrının ve enfeksiyonun günden güne artışı önemsenmesi gereken bir problemdir. Ağrı kesiciler bu süreçte yalnızca kısa vadeli olumlu etki etmektedir.
Kanal Tedavisi Uygulaması
Öncelikle hastanın detaylı diş muayenesi yapılır, gerekli durumlarda röntgen filmi istenir. Bu durumun nedeni kök kanallarının görünmesi ve enfeksiyonun tespitidir. Bazı hastalarda diş sinirinin öldüğü durumlarda kanal tedavisi yapılırken anestezi gerekli görülmez fakat genellikle hastaların rahatlaması ve minimum acı için bölgenin uyuşturulması söz konusudur. Kök kanalına açılan bir delikle bakterilerin, çürümüş dokuların ve pulpanın çıkarılması sonrasında kök kanal törpüleri yardımıyla temizleme işlemi yapılır. Törpülerin ebatları arttıkça ilgili delik içerisinde farklı alanlarda fırçalama ve kazıma işlemi yapılır. Tam temizlik ve enfeksiyonun ortadan kaldırılması gerekli bir durumdur. Hekim gerekli görüre kanal içerisine ilaç gönderip bir süre beklemeyi önerebilir.
Kanal Tedavisi Uygulaması Süresi
Kanal tedavisi ortalama 30 ile 90 dakikalık süreçte tamamlanan bir uygulamadır. Ancak uygulama süresi ve seans sayısı; hastanın enfeksiyon durumu, dişlerdeki kök sayısı ve köklerin şekline göre değişkenlik gösterir. Özellikle geniş alana yayılan çürüme durumlarında dişi korumak ve kaybını önlemek için farklı uygulamalar da yapılabilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kabuklu yiyecekler ve gıdaların tüketiminden kanal tedavisinin tamamen bitimine kadar kaçınılmalıdır.
- Kanal tedavisi kişinin ağız ve diş hijyenini aksatması gereken bir işlem değildir. Aksine bu süreçte mutlaka günde 2 defa dişler fırçalanmalı ve aksatılmamalıdır.
- Şekerli ve yapışkan gıdalar tedavi sonrasında tüketilmemelidir.
- İşlem sonrasında günde bir defa diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi muhtemel enfeksiyonları engellemek için kullanılan önemli bir aparattır.
- İşlem sonrasında diş doktoru tarafından ilaç verildiği durumda düzenli kullanıma dikkat edilmelidir.
- Alkol ve sigara tüketimi kanal tedavisinin etkisini azaltan unsurlardır. Aynı zamanda diş kayıpları için de önemli bir etmendir.
- Kanal tedavisi bitiminden sonra hekimin önerdiği zamanlarda kontrole gelinmelidir.