Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları
Diş eti hastalıkları, en çok ağız hijyeninin yeterince sağlanamadığı durumlarda ortaya çıkar. Toplumun çoğunu etkileyen diş eti problemlerinin ilk belirtisi diş etlerinde görülen kanamalardır. İlerlediği taktirde diş kayıplarına neden olabileceği için önemsenmeli ve tedavi edilmelidir.
Diş Eti Hastalıkları
Çeşitli nedenlerle diş yüzeylerinde biriken mikrobiyal dental plağın, tükürükteki minerallerin çökmesi sonucu sertleşmesiyle diş taşları oluşur. Diş taşları fazla bakteri içeren eklentilerdir, çevre dokular bu nedenle zarar göremeye başlar. Bu zararın ilk göstergesi diş etlerindeki kanamalardır. Kök yüzeyine doğru birikmeye başlayan diş taşları önce iltihaplandırdığı diş etinin çekilmesine sonrasında da dişi saran kemiğin çekilmeye başlamasına neden olur. Durum ilerledikçe kişinin dişlerinde sallanmalar, yer değiştirmeler ve sonunda kayıplar görülür.
Periodontoloji Diş Eti Hastalıklarında Bakteri Plağı Nedir?
Tükürüğümüzde bulunup asıl görevi dişlere yapışıp kayganlık vermek ve çizilmelerini önlemek olan "pelikıl", ağız ortamımızda bulunan 700'ü aşkın bakterinin yapışmaya başlamasıyla birlikte 1 saat içerisinde plak adını alır. Bu plağa ilerleyen 5 saat içerisinde de zararlı bakteriler yapışmaya başlar. Bu saatlerde henüz sertleşmemiş ve diş taşı adını almamış plak, diş fırçalamayla uzaklaştırılabilir. Eğer uzaklaştırılmazsa sertleşmeye ve uzaklaştırılamayacak duruma gelmeye başlar. Bu esnada içeriğindeki bakteriler de salgı ürünleriyle çevre diş eti ve kemiğe zarar verirler.
Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
- Diş fırçalama esnasında diş etlerinde bir kanama görülmesi (ilerleyen durumlarda durup dururken de kanamalar görülebilir.)
- Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri
- Kötü bir ağız kokusu
- Diş etlerinde çekilmeler olması
- Dişlerden kolay bir şekilde ayrılabilen ve de uzaklaşan diş etleri
- Dişler ile diş etleri arasında bulunan iltihabi akıntı
- Sallanan ya da giderek birbirinden uzaklaşmakta olan dişler,
- Isırma sırasında alt ve ya üst dişler arasındaki ilişkinin değişmesi
- Mevcut protezlerin uyumunda bozulmalar
Diş Eti Çekilmesinin Sebepleri
Kötü ağız hijyeni, hatalı diş fırçalama, taşkın dolgu, diş taşı varlığı, uyumsuz kron veya köprü, genetik hastalıklar, stres, kötü alışkanlıklar ve bruksizm (kişinin uykuda dişlerini sıkılması) diş eti çekilmesi sebepleri arasında sayılabilir.
Diş eti hastalıklarının öncelikli belirtisi fırçalarken veya spontane olarak ortaya çıkan diş eti kanamalarıdır. Diş etlerinin kanaması, o bölgede bakterilerin arttığı ve vücut savunma hücrelerinin bölgeye geldiği anlamına gelir. Savunma hücreleri ve bakterilerin salgıladığı kimyasallar bölgedeki yıkımı arttırır ve kanama giderek artar. İlerleyen dönemlerde yerini diş etlerinde çekilme kemik yıkımlarına bırakır.
Hekiminizin yapacağı diş taşı temizlikleri ile dişler bu bakteri kuşatmasından kurtarılır. İltihabın azalmasıyla birlikte çevre dokular da düzelir.
Eğer enfeksiyon diş köklerine kadar yayılmışsa daha farklı periodontal tedavilere yönelmek gerekebilir.
Günde iki defa doğru tekniklerle dişlerinizi fırçalayarak ve diş arası bölgeler için diş ipi veya ara yüz fırçaları kullanarak diş eti hastalıklarını ciddi şekilde önleyebilirsiniz.