Porselen Kron - Köprü
Dolgu yapılamayacak kadar doku kaybetmiş dişlere yapılan işleme kron, belli şartları sağlayan diş eksiklerinde komşu sağlam dişlerden destek alınarak yapılan tedavilere köprü işlemi adı verilir. Dişlerin üzerinden, bu protezlerin kaplayacağı alan kadar bir doku uzaklaştırılır. Dişler hazırlandıktan sonra ölçüler alınıp protez laboratuvarlarına gönderilir. Altyapı çeşidine de bağlı olarak tedavi, bir haftalık bir süreçte toplam 3-4 seansta tamamlanır.
Porselen Kron - Köprü Çeşitleri
Malzeme olarak porselenin kullanıldığı kron/köprüler; metal destekli veya full porselen olarak ayrılır.
Full porselenler doğal dişe benzer ışık geçirgenlikleri sayesinde daha doğal ve estetik bir görüntü sağlarlar. Metal porselenler çok iyi yapılsa da alttaki metalin rengi yansıyacağından gölgeli ve yapay bir görüntü verebilir. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilebilir.
Dişe tutunmaları açısından da bazı farklar vardır. Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu sayede bağlantıları daha güçlü olur.
Full porselenlerin altında metal olmadığı için diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır. Özellikle ilerleyen yıllarda diş eti çekilmesiyle birlikte metal destekli porselen protezler diş eti hizasında kötü bir görüntü oluştururken full porselenlerde böyle bir problem oluşmaz.
Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel alerjisi gibi) oluşabilecek alerji riski full porselenlerde yoktur.
Porselen Kron - Köprü İşleminin Kişiye Ne Gibi Bir Yararı Bulunur?
- Yaygın çürükler ya da kırıklar nedeniyle dokusunun çoğunu kaybetmiş dişlere kron yapılması hem geri kalan diş yapısının korunmasını hem de dişin eski fonksiyonunu geri kazanmasını sağlar.
- Hastada diş eksiklikleri nedeniyle kaybolmuş olan işlevsel durumları tekrar yerine getirir, bunun yanı sıra özellikle ön diş eksikliklerinde bozulmuş konuşmanın düzeltilmesine ve estetik görünümün sağlanmasına destek verir.
- Doğal dişler gibi ağızda sabit kalmaları sayesine hastalar tarafından hareketli protezlere göre daha kabul edilebilirlerdir.
- Diş eksikliklerinde başka bir tedavi seçeneği olan implantlara göre daha ekonomiktirler.
Porselen Kron - Köprü İşlemi Hangi Dişlere Yapılmaktadır?
- Şekil bozukluğu bulunan dişlere
- Çürük ya da başka sebeplere bağlı olarak fazla madde kaybı olan dişlere
- Özellikle çocukken kullanılmış bazı ilaçlar veya genetik nedenlerle dişlerde oluşmuş renk değişikliklerinde
- Önceden kanal tedavisi görmüş kırılgan dişlere uygulanmaktadır.
Ağızdaki Eksik Dişlerin Yerine Porselen Kron - Köprü İşlemi Yapılmazsa Ne Olur?
Zamanla komşu dişer diş kaybının olduğu boşluğa doğru devrilir ve karşıt çenede boşluğa denk gelen diş oraya doğru uzar. Bu hareketler sonucunda diş eti problemleri, kemik kayıpları, estetik görünümde bozulma, çiğneme işlevinde bozukluklar ve hatta diş kayıpları meydana gelir. Bu değişimler sonucunda hasta daha zor ve maliyetli tedaviler yaptırmak zorunda kalabilir. Ayrıca diş eksiklikleri sonucu çiğneme işlevinin bozulması sindirim sistemiyle ilgili problemlere de sebebiyet verebilir.
Porselen Kron - Köprü İşleminden Sonra Bakım Nasıl Olmalıdır?
Bu tedavi sonrasında hastanın ağız bakımına dikkat etmesi protezlerin uzun ömürlü olması açısından oldukça önemlidir. Özellikle protez destek dişlerinin diş eti kenarları çok iyi bir şekilde fırçalanmalıdır. Dişlerin günde en az 2 defa fırçalanması gerektiği unutulmamalıdır.
Köprü tedavisi uygulanan hastalar "superfloss"denen özel diş ipleriyle protezlerinin altını temizleyip koku oluşumunu önleyebilirler. Ayrıca "arayüz fırçaları" da köprülü dişlerin destek dişlerini ve kronlu dişleri temizlemek için kullanılabilir.
Profesyonel diş taşı temizliği ve protez kontrolleri için 6 ayda bir diş hekimi muayenesinden geçmek faydalı olabilir.