Zirkonyum
Diş kaplamalarında kullanılan çeşitli ürünler birbirinden farklı yapılara sahiptir. Metal destekli ve desteksiz olarak iki farklı türe ayrılan diş kaplamaları, günümüzde hastaların daha şık bir gülüşe sahip olmaları yönünde geliştirilmiştir. Bu amaçla tasarlanmış zirkonyum diş kaplamaları beyaz renge sahip olan zirkonyum metalinden üretilmekte ve özel fırınlarda işlenerek protezlerde doğal bir diş görünümüne yaklaşmayı sağlamaktadır. Metal destekli protezlere göre avantajı alttaki gri yansımayı ortadan kaldırması ve özellikle ön bölgede estetik sonuçlar sağlamasıdır. Ayrıca metal destekli protezlerde görülen alttaki metalin zamanla uğradığı korozyon sonucu üstteki porselenden ayılması gibi problemleri de ortadan kaldırır.
Zirkonyum protezler iki şekilde uygulanır. Biri tamamen zirkonyumdan oluşan monoblok zirkonyum diğeri ise zirkonyum altyapı üstü porselen kaplamadır. Monoblok zirkonyum dayanıklılık açısından avantaj sağlarken, zirkonyum alt yapılı porselen daha estetiktir.
Zirkonyum Diş Kaplamalarının Avantajları
Zirkonyum diş kaplamaları estetik bir gülüş için öncelikli olarak tercih edilen kaplamaların başında gelir.
Avantajları şu şekildedir;
- Diş etlerinde koyu bir renk görünümünün olmaması ve metal kaplamalarda görülebilen diş etindeki siyah gölgeleme zirkonyum kaplamalarda görülmez.
- Işık geçirme özelliği sayesinde metal altyapılı protezlerde oluşan mat görünüm zirkonyum kaplamalarda yoktur. Işık geçirgenlikleri dişe benzer olduğu için daha doğal dururlar.
- Metale alerjisi bulunan hastalara da önerilen bir kaplama türü olmasıyla kullanım alanı genişlemiştir.
- Dijital olarak yeterli donanıma sahip, ağız içi tarayıcı ve cad-cam sistemi bulunduran kliniklerde zirkonyum bloklar bilgisayar destekli kazıyıcılarda kazınıp hastanın dişlerine birebir uyumlu kaplamalara dönüştürülerek aynı gün içerisinde hastaya teslim edilebilir.
- Sıcak ve soğuk hassasiyeti gibi durumlar oluşturmayan bir kaplama türüdür.
- Zirkonyum kaplamalar ile yiyecek, içecek, sigara tüketimi gibi nedenlere bağlı dişlerde meydana gelebilecek lekeler minimal düzeye iner.
- Bazı diş kaplamalarıyla oluşabilen ağız kokusu zirkonyum kaplamalarda meydana gelebilecek bir problem değildir, aynı zamanda ağızda herhangi bir tat değişimi ile de karşılaşılmaz.
Zirkonyum Kaplama ve Tedavi Süreci
Zirkonyum kaplama amacıyla tedavi sürecine başlamak isteyen hastalar öncelikli olarak detaylı bir hekim muayenesinden geçer. Kaplamaya engel herhangi bir durum oluşmaması durumunda anestezi ile işleme başlanır. Dişlerde protezin tutunacağı yer oluşturmak için törpüleme işlemi yapılır. Ardından dişlerin yapısına göre ölçü alınır veya ağız içi tarayıcılarla dijital ağız yapısı bilgisayara aktarılır. Törpülenen dişlerin kaplaması hazırlanana kadar oluşabilecek hassasiyeti engellemek için geçici kapamalar yapıştırılır. Hasta için diş rengi seçildikten sonra laboratuvarlarda ya da cad-cam sistemleriyle kaplamalar hazırlanır.
Tamamlanan sürecin ardından geçici dişler çıkarılır ve hastaya zirkonyum kaplama dişler takılır. Bu sürecin ardından hasta rutin doktor kontrollerine devam etmelidir.
Zirkonyum Kaplamaların Ömrü
Zirkonyum kaplamalar diğer diş kaplamalarına oranla daha uzun vadede kullanılabilen kaplama türlerinden biridir. Ancak bu süreci belirleyen önemli bir etken de hastanın ağız ve diş bakımına ne kadar özen gösterdiğidir. İyi bir bakım, rutin diş muayenesi ve dişlerin yapısı gibi etmenlere bağlı olarak ömür boyu kaplamaların kullanımı mümkün olmaktadır.
Zirkonyum Kaplamalar ve Beyazlık
Zirkonyum kaplamalar hastanın istemesi halinde beyazlatılabilen kaplamalardır. İleride görülebilecek bir sararma probleminde zirkonyum kaplamalar için diş beyazlatma tedavisi uygulanabilmektedir. Bu tedavi kaplamanın yapısına herhangi bir zarar vermemektedir.
Zirkonyum Kaplamalar ve Kullanım Özellikleri
Zirkonyum kaplamalar pek çok hastaya rahatlıkla uygulanabilen kaplamalardır. Porselen kaplama dişlerin yerine uygulanabilen, aynı zamanda diş bozukluğu veya diş kaybı gibi durumlarda da tercih edilebilen kaplama türlerinden biridir. Özellikle gülüşüne estetik bir görünüm kazandırmak isteyenler için sıklıkla başvurulan bir kaplama türüdür. Gülümseme esnasında ağız içerisinde metal aksamlı bir yapısının bulunmaması sayesinde diğer kaplama çeşitlerine göre daha güzel bir görüntü oluşturur. Bu durum da hastalar tarafından öncelikli olarak tercih edilme nedenlerinin başında gelir. Ayrıca uzun ömürlü kullanımı ve diş etine yönelik herhangi bir zararının olmamasıyla da hasta memnuniyeti odaklı bir kaplama türü olma özelliği taşır. Hastalar kaplama sonrasında ağız içerisinde tat kaybı veya farklı bir şikayetle karşılaşmazlar.